UNIQUE BEATS
OPEN HEARTS
SMART MINDS

Filmek

A film egy csodálatos eszköz, ahol a vizualitás, a mozgás, a hang és a szavak mind érvényesülhetnek. A Hangvető gyártásvezetésében és koncepciója alapján készült dokumentumfilmeket, sorozatokat és zenei rövidfilmeket az köti össze, hogy a zene szeretetét, és a zene szavakon túli, szinte mágikus élményét tudják közvetíteni a néző felé – legyen szó a táncházmozgalom történetéről, vagy egy Reisz Gábor és Szimler Bálint által rendezett hátborzongató koncertfilmről.

Repülj madár, repülj…

A Repülj madár, repülj… dokumentumfilm a brit világzenei újságíró, Simon Broughton és Weyer Balázs rendezésében az 1970-es években virágzó magyar táncházmozgalom igaz történetét meséli el. A sokak életét megérintő táncházmozgalom kezdeteit, legfontosabb zenészeit, táncosait, helyszíneit járják körbe, így első kézből ismerhetjük meg az UNESCO által is jegyzett hagyományőrző és -ápoló mozgalom történetét, és hatását a rendszerváltás előtti politikára.

A dallamok, akik vagyunk (2021)

A dallamok, akik vagyunk című dokumentumfilm-sorozatban az első pillantásra talán egymáshoz hasonló, valójában azonban végtelenül sokszínű közép-kelet európai régió zenei kincseit mutatjuk be. A műsorvezető Weyer Balázst és Melocco Annát az a kérdés vezeti, hogy ezek a hagyományok miért és hogyan maradtak fenn, és hogy váltak a modern mindennapok részévé. Az utazófilmek hangulatában készült sorozat emberi történeteken és mélyreható zenei élményeken keresztül hozza közelebb a nézőkhöz a régió népzenei gyökereit.

Budapest Ritmo Online 2021

A pandémia alatt forgatott rövid zenei filmekben a legkreatívabb fiatal magyar rendezőket hoztuk össze a kísérletező világzene legizgalmasabb magyar alakjaival. Így született Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében egy hátborzongató koncertfilm a dark folk rockot játszó Mordái zenekarral a Gellért Szállóban; meditatív 3D mapping technikát alkalmazó, rajzolt és vetített archív és modern videofelvételeket alkotás az Epreskertben, melyet Karcis Gábor és Kálmán Mátyás álmodtak meg Cserepes Károly zenéjére; izgalmas koncertfilm a legendás Dresch Vonós Quartettel Damokos Attila rendezésében, és végül de nem utolsó sorban, Szilágyi Fanni rendezésében egy városi dzsungelbe helyezett elszállós, pihekönnyű koncert a fiatal Odd ID (Ethnofil) zenekartól. 

Budapest Ritmo Filmek 2022

Az online filmvetítések sikerén felbuzdulva a 2022-es Budapest Ritmo fesztiválra újabb zenés filmeket forgattunk: a Bartók Tavasszal közösen hirdettünk pályázatot nép- és világzenészeknek, akik kreatív, kísérletező kedvű magyar rendezőkkel párban pályázhattak. Az együttműködés eredményeképpen született meg az Uljana Quartet és Дeva filmje, mindkettő a fesztiválon debütált.
Дeva In Lumine című filmjének rendezője Bajor Marcell, operatőre és írója Szemerey Bence, akik Platón tanításait vették alapul, hogy egy varázslatos, néha szürreális, természetközeli filmet forgassanak, tele metaforákkal.
Korom Anna rendező és Fecske Flóra operatőr az Uljana Quartet kilenc, élőben felvett dalán keresztül, nyers őszinteséggel mutatja be egy többgenerációs család mindennapjait.