A Hangvető Podcastben és a Dalkímiában Weyer Balázs vezetésével személyes közelségbe kerülhetsz a magyar zenei színtér legizgalmasabb alakjaival. Minden epizód zenei alámerülés, elmélyedés a legkülönbözőbb emberek, hangszerek, karrierek és dalok történetében.

Hangvető Podcast

“Nekem negyven év kellett hozzá” – Dresch Mihály

Az első adásban nagyon különböző kérdésekről mesélt Dresch Mihály: vajon inkább kockáztatni, vagy inkább örömzenélni szeret? Szentté válik a tér a nemrég konfirmált jazzszaxofonos körül, mikor színpadra lép? Hogy bírja a karanténéletet? (Jól.) Minderről beszélgetett vele Weyer Balázs, aki már 13 évesen is Dresch lemezt kölcsönzött ki a könyvtárból.

“Az egész világból zenét csinálni” Cserepes Károly

Cserepes Károly zenei esztétikájának különleges, természetes varázsa és azonnal érezhető magnetizmusa van.
A dalaiból áradó nyugalom viszont nem harmóniára való törekedésből, pont hogy az egész pályáját meghatározó újító, felforgató hozzáállásából születik.
A Hangvető Podcast második adásában Weyer Balázs a ’70-es évek népi kulturális hullámától egészen a mai elektronikus technikákig “elszármazott” művésszel beszélgetett.

"Önmagunkból rakni a népzenébe" – Unger Balázs (Cimbaliband)

Unger Balázs elképesztő lelkesedéssel, tiszta szeretettel vezeti cimbalmon a Cimbalibandet.
A Hangvető Podcast harmadik adásában Weyer Balázs a vidám és virtuóz cimbalomművészt kérdezte a népzenéhez, világzenéhez, cigány zenéhez fűződő személyes, mély kapcsolatáról.

"Együtt hangfürdőzünk" – Szarka Anita, Tóth Orsi (Napfonat)

Mennyi az élethez még hasznos spiritualitás? Beskatulyázzák-e a Napfonatot? (Nem.) Hová utaznának az a cappella énekesnők, akik első lemezükön az egész világot bejárják?
A Hangvető Podcast harmadik adásában Weyer Balázs a fiatal öttagú női a cappella együttes két tagját, Tóth Orsit és Szarka Anitát kérdezte.

Iratkozz fel a Hangvető hírlevelére, és elküldjük neked a legújabb pocast-epizódjaink vágatlan verzióját! Csak akkor küldünk levelet, ha valami izgalmas történik körülöttünk. 🙂

A múltban például hívtunk az ingyenes Budapest Ritmo fesztiválra és küldtünk kortárs balkáni zenei válogatást a MOST projektünk kapcsán.

Dalkímia

#01 Csoóri Sándor (Sündi)

Az első epizódban Weyer Balázs Csoóri Sándor Sündivel beszélget, akit a Buda Folk Bandből, az Ötödik Évszakból, a Dresch Vonós Quartetből, és még megannyi formációból ismerhettek.
Az első részben a Buda Folk Band Tengerpart című számának titkát keressük.

#02 Tövisházi Ambrus

Százból egyszer valósulnak meg az olyan őrült ötletek, mint hogy a Honvéd Férfikar Szerenád Kommandója énekeljen az Amorf Ördögök lemezén – de Tövisházi megcsinálta.
A magyar zeneipar egyik meghatározó alakjával, Tövisházi Ambrussal beszélget Weyer Balázs a Zarándok Évszakok című Amorf Ördögök számról.
Alkatrészeire szedik majd újra összerakják, közben pedig kiderül, miért nem szeret a zenész improvizálni, és átlag hány hónap alatt készültek el az Örödök lemezei.

#03 Rostás Mihály Mazsi

Mi az a szájbőgő? Miért kerüli a Romengo azokat a rossz sorsról szóló cigány dalokat? Milyen a világ egyik legelismertebb énekesével dalt írni?

Rostás Mihály Mazsi a kevés férfi zenész közé tartozik, akire gyakran valakinek a férjeként hivatkozunk: párja ugyanis Lakatos Mónika, a világszerte csodált énekesnő, aki tavaly a WOMEX Életműdíját is elnyerte.

Mazsi a Dalkímiában ezúttal egyedül érkezik a stúdióba, ahol saját dalszerzői folyamatáról, a zenével és az oláh cigány zenei hagyománnyal való kapcsolatáról beszél.

Mazsi és Mónika a Romengoban, a Cigány Hangok formációban, és duóként is együtt alkotnak – ahogy Mazsi feleleveníti ezt az alkotói összefonódást, sok más személyes téma is felszínre kerül.