Hallgatózz a kulisszák mögé!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és megkaphatod az epizódok vágatlan verzióját.

A Dalkímia podcastben a zenei aranycsinálás receptjét keressük: Hogy jut a dalszerző a csendtől a számig? Mik azok az önmagukban mindennapi komponensek, amiket összekeverve és összerázva valami egészen mágikusat kapunk?

Weyer Balázs minden epizódban olyan művészekkel beszélget, mint Csoóri Sündi, Tövisházi Ambrus vagy Beck Zoli.

Az epizód rövid kivonatát meghallgathatjátok Facebook liveban, a teljes részt pedig elérhetitek a Hangvető Podcast csatornán Spotify-on és minden nagyobb podcast-platformon.

A podcast megvalósulását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma támogatta.
A Dalkímia podcast és a Hangvető médiapartnere a Papageno.
A felvétel az OHM Podcast Stúdióban készült.

Hangvető Podcast

“Nekem negyven év kellett hozzá” – Dresch Mihály

Az első adásban nagyon különböző kérdésekről mesélt Dresch Mihály: vajon inkább kockáztatni, vagy inkább örömzenélni szeret? Szentté válik a tér a nemrég konfirmált jazzszaxofonos körül, mikor színpadra lép? Hogy bírja a karanténéletet? (Jól.) Minderről beszélgetett vele Weyer Balázs, aki már 13 évesen is Dresch lemezt kölcsönzött ki a könyvtárból.

“Az egész világból zenét csinálni” Cserepes Károly

Cserepes Károly zenei esztétikájának különleges, természetes varázsa és azonnal érezhető magnetizmusa van.
A dalaiból áradó nyugalom viszont nem harmóniára való törekedésből, pont hogy az egész pályáját meghatározó újító, felforgató hozzáállásából születik.
A Hangvető Podcast második adásában Weyer Balázs a ’70-es évek népi kulturális hullámától egészen a mai elektronikus technikákig “elszármazott” művésszel beszélgetett.

"Önmagunkból rakni a népzenébe" – Unger Balázs (Cimbaliband)

Unger Balázs elképesztő lelkesedéssel, tiszta szeretettel vezeti cimbalmon a Cimbalibandet.
A Hangvető Podcast harmadik adásában Weyer Balázs a vidám és virtuóz cimbalomművészt kérdezte a népzenéhez, világzenéhez, cigány zenéhez fűződő személyes, mély kapcsolatáról.

"Együtt hangfürdőzünk" – Szarka Anita, Tóth Orsi (Napfonat)

Mennyi az élethez még hasznos spiritualitás? Beskatulyázzák-e a Napfonatot? (Nem.) Hová utaznának az a cappella énekesnők, akik első lemezükön az egész világot bejárják?
A Hangvető Podcast harmadik adásában Weyer Balázs a fiatal öttagú női a cappella együttes két tagját, Tóth Orsit és Szarka Anitát kérdezte.

Dalkímia

#01 Csoóri Sándor (Sündi)

Az első epizódban Weyer Balázs Csoóri Sándor Sündivel beszélget, akit a Buda Folk Bandből, az Ötödik Évszakból, a Dresch Vonós Quartetből, és még megannyi formációból ismerhettek.
Az első részben a Buda Folk Band Tengerpart című számának titkát keressük.

#02 Tövisházi Ambrus

Százból egyszer valósulnak meg az olyan őrült ötletek, mint hogy a Honvéd Férfikar Szerenád Kommandója énekeljen az Amorf Ördögök lemezén – de Tövisházi megcsinálta.
A magyar zeneipar egyik meghatározó alakjával, Tövisházi Ambrussal beszélget Weyer Balázs a Zarándok Évszakok című Amorf Ördögök számról.
Alkatrészeire szedik majd újra összerakják, közben pedig kiderül, miért nem szeret a zenész improvizálni, és átlag hány hónap alatt készültek el az Örödök lemezei.

#03 Rostás Mihály Mazsi

Mi az a szájbőgő? Miért kerüli a Romengo azokat a rossz sorsról szóló cigány dalokat? Milyen a világ egyik legelismertebb énekesével dalt írni?

Rostás Mihály Mazsi a kevés férfi zenész közé tartozik, akire gyakran valakinek a férjeként hivatkozunk: párja ugyanis Lakatos Mónika, a világszerte csodált énekesnő, aki tavaly a WOMEX Életműdíját is elnyerte.

Mazsi a Dalkímiában ezúttal egyedül érkezik a stúdióba, ahol saját dalszerzői folyamatáról, a zenével és az oláh cigány zenei hagyománnyal való kapcsolatáról beszél.

Mazsi és Mónika a Romengoban, a Cigány Hangok formációban, és duóként is együtt alkotnak – ahogy Mazsi feleleveníti ezt az alkotói összefonódást, sok más személyes téma is felszínre kerül.