UNIQUE BEATS
OPEN HEARTS
SMART MINDS

Veszprém – UNESCO Zene Városa

Veszprém a Balaton-Felvidék ékköve, a királynék városa. A Hangvető hosszú ideje együttműködik Veszprém városával különböző kulturális és zenei stratégiák mentén – a koncepció megalkotásától a pályázatok megírásáig. Hisszük, hogy egy várost a zenén keresztül meg lehet ismerni és meg lehet mutatni, sőt a zene lehet a közösségi élet és a kultúra fejlesztésének kulcsa is, ezért is lettünk büszke partnerei Veszprém városának.

Játékfesztivál

Akarsz-e játszani? A játékhoz senki sem lehet túl öreg – ez a 2022-ben indult fesztiválunk alapötlete. A Játékfesztivál helyszíne a Balaton-felvidék két apró faluja, Vöröstó és Barnag, célkitűzése pedig az, hogy a felnőttek (újra) felfedezzék a játék örömét, miközben a fiatalabb közönséget sem hagyjuk unatkozni. A fesztivál főtámogatója a VEB2023, további partnerei pedig Vöröstó és Barnag önkormányzata és a Piros Mogyorós.

Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet a Hangvető projektvezetésével Veszprém Megyei Jogú Város nyerte el. A pályázatírási folyamatba bevonták a város és a régió rengeteg intézményét, a kulturális élet kiemelkedő szereplőit és civil szervezeteit. Az EKF projekt megvalósítására elszánt csapat jött létre Veszprémben, amely azon dolgozik, hogy a kultúrán és művészeten keresztül építse Veszprém közösségét. Fenntarthatóan, innovatívan és a helyi hagyományokat ismerve és tisztelve frissítik a régió és Európa kulturális életét.

Hangjáték projekt

Célunk, hogy az UNESCO Zene Városa címmel összhangban Veszprém városában éljen a legtöbb aktívan zenélő lakos Magyarországon, missziónk pedig a zenélés és éneklés élményének minél széleskörűbb népszerűsítése. Ebben van segítségünkre a város vadonatúj (könnyű)zenei iskolája, a Hangár és a Hangjáték egyre bővülő program palettája workshopokkal, dob- és énekkörökkel és közösségi örömzenéléssel.

InterUrbán

Az InterUrbán a Hangvető egyik legkomplexebb projektje és egyben a VEB2023 kiemelt programja is. A mintegy 150 programból álló rendezvénysorozat 30 város kultúráját, hagyományait és gasztronómiáját repíti Veszprémbe.A projekt ideje alatt olyan városok nevezetességeit hozzuk el a veszprémi és balatoni régióba mint Bologna, Chemnitz, Ghent, Sevilla és Tartu. Az InterUrbánnal anélkül indulhatsz világkörüli utazásra, hogy el kellene hagynod az országot!

BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével

A MOST Music balkáni világzenei projekt csúcspontja lesz a 2023-as veszprémi BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével. A háromnaposra tervezett eseménysorozat a balkáni régió legizgalmasabb feltörekvő világzenészeit és zenekarait mutatja majd be, amelyeket a négy  éven át tartó MOST program során fedezett fel a nemzetközi szakmai közönség. Terveink szerint több mint 20 balkáni együttes lép majd fel a fesztiválon, amelyek között a műfaj világszerte ismert és feltörekvő zenekarjai is meghallgathatóak.

Veszprém Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 jelölés

Nem hiába klisé, hogy a fiataloké a jövő: rajtuk múlik, milyen lesz az élet öt, tíz, tizenöt év múlva. A mai fiatalok problémái mások, mint az előző generációké – a bennük dúló és előttük húzódó külső és belső akadályokat szeretné enyhíteni Veszprém és környéke pályázata, amit a Hangvető projektvezetésével az Európa Ifjúsági Fővárosa címre adott be – és ami tovább is jutott! 

A pályázat a legjobb négy közé került, az utolsó fordulóra pedig 2021 novemberében kerül sor Brüsszelben. A pályázat komoly kutatás és közös munka eredménye, amibe rengeteg helyi fiatal, civil és ifjúsági szervezet szállt  be. A tendert Simon Noel és Hegedűs Barbara képviselik majd Brüsszelben, míg Veszprém és környékének ifjúsága otthonról szurkol.

Veszprém – A Zene Városa – az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagja

Veszprém a Hangvető stratégiai tanácsadásával vált tagjává a UNESCO Kreatív Városok Hálózatának, zene kategóriában. Veszprém imádja a zenét – legyen szó a legnagyobb stadionokat megtöltő zenekarokról vagy felszabadító amatőr zenélésről, sőt akár utcazenéről – a zene minden formájának otthont ad. A város kiemelkedő számban szervez koncerteket, zenei eseményeket, támogatja a néptánc- és zeneoktatást, valamint a zenéhez kötődő turizmus fejlesztését. Nem csoda, hogy 2019-ben Veszprém a Kreatív Városok Hálózatába való belépés után elnyerte az UNESCO – A Zene Városa címet is.