BALKAN:MOST

A BALKAN:MOST Fesztivál és Konferencia megkoronázta a négy éves MOST projekt sikerét és új rajongókat szerzett a Balkán végtelenül sokszínű zeneiségének. A WOMEX közreműködésével létrehozott zeneünnepen 24 showcase és 6 headliner fellépő mintegy 7500 embernek mutatta meg a balkáni zene eddig ismeretlen arcait – köztük 300 nemzetközi szakembernek és fogékony veszprémiek ezreinek.

A Hangvető és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésének részeként a város 9 balkáni országból 30 művészt látott vendégül, egy háromnapos utcai fesztivál és azt kísérő nívós szakmai program keretében. Az “eddigi legnagyobb balkáni buli” értő fülekre és táncos lábakra talált a zeneszerető Veszprémben, amely 2019-óta tagja tagja az UNESCO Zene Városa-hálózatának, és ahol a 2023-as ünnepi év során kiemelt szerepet játszott a zene. 

A BALKAN:MOST Konferencia 300 nemzetközi szakember részvételével zajlott, azzal a kimondott céllal, hogy növelje a félsziget iránti fogékonyságot. A MOST projekt záróakkordjaként a résztvevő zenészek, zeneipari szakemberek és döntéshozók szakmai útját és kapcsolódását ünnepelte, további együttműködések felé terelve a résztvevőket.

Az átfogó fejlesztési program 4 év alatt 32 zenekar, 100 fiatal menedzser és 60 fesztivál karrierjét segítette képzéssel, kapcsolatokkal, mentorálással, gyakornoki programokkal, fellépési lehetőségekkel, pénzügyi támogatással. Őket hívta össze, mutatta meg és hozta össze európai társaikkal a BALKAN:MOST konferencia célzott networking eseményeken és a fesztivál háromnapos örömünnepén.

“Ez a legfontosabb esemény, ami a projektünk sikerét megmutatja, olyan, mint egy záróvizsga. Csak ez esetben az ünneplés már a vizsga alatt elkezdődött” – fogalmazott a Hangvető programigazgatója és a MOST egyik megálmodója Weyer Balázs

A Balkáni zene gazdag örökségét és izgalmas jelenét megmutató BALKAN:MOST fesztivál azt a zenei közösséget is összehozta, ami a 4 éves MOST projekt során kialakult. A projekt egyik legfontosabb hozadékaként olyan emberi kapcsolatok alakultak ki és erősödtek, melyek egész Európát, és a félszigetet is átszövik.

Ez tükröződik a zenészek, szakemberek és döntéshozók visszajelzéseiből:

“A MOST résztvevőjeként megérkeztem a balkáni zenészek családjába, ez a projekt legnagyobb értéke számomra”

Anna Dantchev, DANTCHEV:DOMAIN

“Magasak voltak az elvárásaim, de felülmúlták őket”

Katharina Weinert, Európai Zenei Tanács

“Nagy lendületet adott nekünk a MOST, új kapcsolatokat. Rengeteget tanultunk a zeneiparról”

Katerina Dimitrovska, az észak-macedón Perija tagja

Galéria