Zenei nevelés

A Hangvető egyre több nemzetközi és hazai projektekben szerzett tapasztalattal bír a zenei nevelés terén. A zenei hagyomány inspiráló közelsége, cégünk beágyazottsága a szakmai színtéren és nem szűnő kísérletező kedvünk új és új módszerek, kezdeményezések és szélesebb együttműködések kitalálását és véghezvitelét tette lehetővé. A zenei nevelés területén bontakozhat ki leginkább cégünk missziója, hogy a zene és a zenélés örömét közkinccsé tegyük.

Hangjáték

Az eddigi egyik legnagyobb szabású projektünk a Hangjáték a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros kereteiben indult útjára. Célja, hogy a zenélés örömét minél többen megtapasztalják, és az életüket színesítő tevékenységnek válasszák, korra, háttérre és képzettségre való tekintet nélkül. A korai neveléstől az idősebb korosztályokat megszólító ingyenes foglalkozásokig, többféle hangszert és stílust lefedő workshopok, egy újonnan indított rock suli és több száz résztvevőt megmozgató rendezvények szerepelnek a projekt kínálatában. A helyi szakemberek és zenészek, és meghívott vendégek részvételével futó Hangjáték 3 év alatt a város mintegy tizedét vonta be zenés programokba.

Zenei örökség

CEU nyári egyetem

A Hangvető úttörő felsőoktatási programja a CEU nyári kurzusán 2019-ben indult. A zenét a tárgyi örökségek közé emelve, etnomuzikológiai módszerekkel vizsgálja, minden évben bővítve a nézőpontok és kapcsolódó területek számát. A ‘Music As Heritage’ kurzus nemzetközileg elismert oktatók és a világ minden részéről érkező, kiváló diákok részvételével zajlik, tematikusan a kutatás és a gyakorlott művészeti menedzsment határmezsgyéjén. 2024 júliusában kiemelt témáink a zenének a közösség- és identitásépítésben játszott szerepe, valamint a zenei örökség és audiovizuális művek lesznek. A módszereiben és felvetéseiben is hiánypótló képzéshez olyan intézmények csatlakoztak az évek során a CEU-n kívül, mint a King’s College London, a SOAS University of London, a University of California, Berkeley, az mdw Vienna, évről évre emelve képzésünk presztízsét és népszerűségét.

Hangár Könnyűzenei Központ

A Hangjáték részeként megnyitott új veszprémi rocksuli a klasszikus oktatásban háttérbe szoruló műfajokkal és módszerekkel bővíti Veszprém zenei életét. Egyre több tanár és diák csatlakozott a 2021-es indulás óta a Hangár közösségéhez, a zeneiskola már saját zenekarral is büszkélkedhet.

Future Songwriting

Az iskolai zeneoktatás eszközeinek és módszertanának fejlesztését célzó nemzetközi projekt 2018 és 2020 között futott, az Európai Bizottság társfinanszírozásában. A finn TEOSTO vezetésével 3 európai ország alapképzésében tesztelték a digitális eszközök használatán, gyermekközpontú pedagógián és a kreativitás támogatásán alapuló művészeti nevelést.

Folk_ME

Népzenei nevelés a jövő generációinak

A Folk_ME projekt a digitális technika lehetőségeit járta körül a nemzetközi népzenei oktatásban 2019 és 2021 között.